The natural choice
Pris & markedsinformasjon September 2024
Markedet generelt
Prognosesenterets bygg & anleggsrapport fra August beskriver følgende;
Prognosene viser en nedgang i bygg- og anleggsmarkedet på 3,1 prosent i 2024, men vi venter at aktiviteten vil begynne å ta seg opp i 2025 og 2026. Økt boligbygging og produksjon av nye yrkesbygg bidrar til oppsvinget, med drahjelp fra noen store byggeprosjekter i offentlig regi. ROT-arbeider og anleggsproduksjon bidrar også positivt i 2025 og 2026. Samlet sett ventes bygg og anleggsmarkedet å vokse med 5,6 prosent i 2025 og med 4,5 prosent i 2026, målt i faste priser. Prognosene tilsier at samlet ba-produksjon igjen vil nærme seg nivået fra 2018-22 i 2026, målt i faste priser.
Innkjøpssjefindeksen, Norsk PMI pr August, justert for normale sesongsvingninger, ble 52,1 i august. Indeksen falt riktignok med 7,7 poeng fra juli, men julitallene var svært usikre.
Augustindeksen var 1 poeng høyere enn gjennomsnittet for første halvår, og en beregnet trend er svakt stigende. Indeksen for nye ordre var 47,3 i august, mens indeksene for produksjon og sysselsetting holdt seg godt over 50. Et veid gjennomsnitt av disse tre indeksene var 51,2 i august, 1,2 poeng over gjennomsnittet for første halvår.
Norges Bank, regionalt nettverksrapport 3/2024 skriver: Fortsatt vekst, men store forskjeller.
Samlet tror bedriftene i Norges Banks regionale nettverk at aktiviteten vil øke noe i andre halvår. Forventningene til veksten i tredje kvartal er noe nedjustert fra forrige runde. Utsiktene har blitt svakere i bygg og anlegg, industrien og varehandelen, mens oljeleverandørene har oppjustert forventningene sine. De skriver videre: Bedriftene planlegger å investere mindre i år enn hva de gjorde i fjor, men de ser for seg å investere mer til neste år.
Verdt å merke seg er tilbakemeldingen fra bygg og anleggsbedriftene, de skriver følgende :
Bygg- og anleggsbedriftene venter en betydelig reduksjon i aktiviteten gjennom høsten. Det er oppføring av bygg som faller mest. Høy lønnsvekst, økte materialkostnader og høye rentekostnader gir svak lønnsomhet i mange av prosjektene for oppføring av boliger og private næringsbygg. Det fører til at mange beslutningsprosesser tar lang tid, og en stor del av prosjektene blir utsatt eller kansellert. En del av bedriftene forteller også om redusert oppdragsmengde for offentlig sektor. Særlig peker de på utsettelser og bortfall av prosjekter i kommunal og fylkeskommunal regi. Energieffektiviseringer av bygg og økte investeringer i oljesektoren, havbruksnæringen og forsvarssektoren bidrar imidlertid til økt aktivitet hos noen. Anleggsentreprenørene forteller samlet sett om ganske stabil aktivitet. I hovedsak er det infrastrukturprosjekter som holder aktiviteten oppe, mens grunnarbeider knyttet til byggeprosjekter faller mye.
Olje og energi fortsetter sin positive utvikling, dette bekreftes også i denne rapporten:
Det er høy aktivitet i oljeleverandørnæringen. Utsiktene har bedret seg siden forrige runde, og bedriftene tror veksten vil holde seg oppe gjennom høsten. Veksten er sterkest mot hjemmemarkedet, der oljeskattepakken fortsatt bidrar til å løfte aktiviteten. Økt utvinning av olje og gass gir dessuten vekst i tjenester som transport, bemanning og boretjenester. Stor investeringsvilje i olje og gass internasjonalt fører til høyere aktivitet også i eksportmarkedene. Høy kapasitetsutnytting og knapphet på arbeidskraft demper imidlertid veksten hos en stor del av oljeleverandørene.
Tilgjengelighet og prisutvikling på stål og metaller
Eurofer har revidert ned sin stålforbruksprognose for 2024 i den siste rapporten om økonomiske og stålmarkedsutsikter. Det forventes nå en økning på 1,4 % (tidligere 3,2 %) i år, etterfulgt av en økning på 4,1 % (tidligere 5,6 %) i 2025. Etter en nedgang i kvartal én (ned 1,9 %), er foreningens EU-indeks for stålvektet industriproduksjon anslås nå å oppleve en dypere enn forventet lavkonjunktur med en nedgang på 1,6 % i år (tidligere 1 %). En oppgang forventes først i 2025 (opp 2,3 %). Den forventede økningen i europeiske stålpriser for August ble hindret av svak etterspørsel fra sluttbrukere, som ikke var sterk nok til å støtte Verkenes prisøkninger. Flate produkter, spesielt varmvalset coil, kan se noe prisøkning i de kommende månedene pga til ordrebestillinger etter ferien. EU-kommisjonen har startet en antidumpingundersøkelse av varmvalsede flate produkter importert fra Egypt, India, Japan og Vietnam, melder MEPS i sin rapport for August. PLATTS melder også om lavere etterspørsel, mindre spot-forespørsler og utsiktene for de neste månedene er ikke positive. Positiv utvikling for første kvartal 2025 er tydeligere nå enn tidligere. Prisbildet er på stabilt nivå til tross for svakere etterspørsel.
Lange produkter som bjelker, har økende ledetider, lavere import til Europa og råvarekostnadene som har steget noe, gjør at Verkene i Europa presser prisene opp. I skrivende stund ligger økningen mellom 40,- til 80,- €/tonn. Stangstål forventes å ligge flatt videre en periode. Tilgjengeligheten er normal.
På rustfrie produkter var prisene på vei opp til Q3, frem til midten av juli gjorde U-sving til nedover. Foreløpig er forventningene at vi ikke har sett de laveste nivåene ennå. Men tempoet er kontrollert. Råvarer og skrap har vært stabile, det er dårlig etterspørsel som driver nedgangen. Ledetidene blir også kortere og fabrikkordrebøkene fylles tregere. Kjøpere fortsetter å være forsiktige og foretrekker lave lagernivåer. Europeiske priser er alle på samme nivå.
Hva tror vi fremover
Markedet og etterspørselen etter stål og metaller har siste kvartalet vært stabilt i volum. Det er fremdeles mange segmenter som opplever god etterspørsel som forsvarsindustrien, olje&gass, energi samt fiskeri, både oppdrett og sjøfiske har gode betingelser og investeringer. Prognosene innenfor maritim leverandørindustri oppleves også som positivt. Bygg og anleggs-sektoren som har de største utfordringene, og vi ser ingen større endring på dette resten av året! Tibnor tror på en flat til moderat vekst på etterspørselen av stål for resten av 2024. Prisutvikling er som alltid vanskelig å forutse, analyseselskapet MEPS sin forecast for kommende månederviser en økning mellom 20-40 €/tonn avhengig av produkter. Men det ligger stor usikkerhet i prognosen grunnet svakt europeisk marked.
Tibnor opplever større interesse på bærekraftige materialer, økende etterspørsel rundt løsninger som gir økende konkurransekraft, selv om slike produkter ligger noe høyere i pris.
Selv om stålprisene skulle ha en mer flat utvikling for Q3/Q4 er det igjen Norske kronen som er jokeren! Bildet visualiserer hvor ofte og store endringene er og er umulig å forutse.
Tibnor endrer sin prisliste hver måned, informasjon om dette publiseres på vår hjemmeside tibnor.no. For å grafisk og indeksering av prisutviklingen, kan du gjøre dette på vår prisindeks.
Ønskes ytterligere informasjon, ta kontakt med din lokale selger eller sjekk vår portal for kundeunike priser.
Kontakt oss i dag
Vi på Tibnor drives av å utgjøre en forskjell for våre kunder. Sammen gjør vi den nordiske industrien sterkere. Hva kan vi gjøre for deg?
Kontakt oss!